VTA veiligheid controle:

 

Voor iedere boomeigenaar/ boombeheerder in Nederland is de VTA boomcontrole (Visual Tree Assessment) een belangrijk onderdeel om aan de zorgplicht te voldoen. Ook voor de boom in uw achtertuin of voortuin of bedrijfsterrein. Maar ook voor de bomen in de straat of het park in uw stad of dorp!!!


Hieronder de uitleg wat dit precies inhoud:

VTA staat voor Visual Tree Assessment. Bij controle van de boom op deze manier, word er naar de boom gekeken en word er waargenomen of er gebreken zijn aan de boom die risico vol kunnen zijn voor de omgeving. Er word gekeken naar de staat van de: stam, stamvoet, grond, wortels, takken en gehele kroon. We letten dan op: dode takken, scheuren, ziekte aantastingen, afwijkende bladbezetting, bladkleur en blad grootte of wijzigingen in de directe omgeving van de boom.

Periodieke boomcontroles zijn essentieel om te kunnen voldoen aan de wettelijke zorgplicht. Mogelijke problemen bij bomen kunnen zo tijdig opgemerkt worden en mogelijke risico’s van schade die hieruit voort kunnen vloeien kan worden verminderd of weggenomen. 

Bij stormschade, tak- of stambreuk of bij omvallen, kan een boom schade aanrichten bij of aan omstanders. De vraag is wie er aansprakelijk is voor deze schade. Bij aansprakelijkheid voor schade door bomen en takken gaat het om schuldaansprakelijkheid. Degene die de schade heeft geleden, moet dan bewijzen dat dit de boomeigenaar verweten of toegerekend kan worden omdat deze onvoldoende zorg aan de schadeveroorzakende boom of tak heeft besteed. 

De nadere invulling van deze zorg (de zorgplicht) door de boomeigenaar bestaat uit de controle op (uitwendig) zichtbare gebreken en het regulier en regelmatig onderhoud aan de bomen. 

Iedere boomeigenaar in Nederland heeft een zorgplicht voor zijn bomen.(wetboek artikel 6:162). Op basis van rechtspraak wordt in de praktijk onderscheid gemaakt tussen: 

  • algemene zorgplicht (systematische boomcontrole en zo nodig maatregelen) 
  • verhoogde zorgplicht (jaarlijkse controle voor bomen met verhoogde gevaarzetting) 
  • onderzoeksplicht (bomen waar uitwendige gebreken zijn vastgesteld die gevaar kunnen opleveren.Doel is: maatregelen bepalen en uitvoeren om risico te minimaliseren) 

In juridische vaktermen word er gesproken over ‘voorzienbare schade’. Een boom moet gecontroleerd worden op uitwendig zichtbare gebreken en duidelijke tekenen die op een niet direct zichtbaar gebrek wijzen. Het gaat daarbij om gebreken die aantoonbaar zijn voordat de boom schade aanricht. Gebreken die pas na het ongeval zichtbaar worden, terwijl vooraf niets op een slechte toestand wees, mogen niet bij de aansprakelijkstelling worden meegenomen. Bewijsvoering Bij schade ligt in beginsel de bewijslast bij de eisende partij. Deze moet aantonen dat de boom een gebrek vertoont en dat de eigenaar dit bij een normale controle had kunnen of moeten vaststellen. De eigenaar van de boom zal op zijn beurt bij aansprakelijkstelling aan moeten tonen dat hij de zorgplicht is nagekomen en eventueel een werkplan heeft waarin staat hoe er gehandeld is of moet worden om de boom veilig te houden. 

Wanneer een boom geen gebreken vertoont word de boom goedgekeurd en word dit genoteerd. Als een boom 1 of meerdere gebreken vertoont waar een verhoogd risico is, word het een risicoboom. Wanneer de boom een gebrek heeft wat niet direct tot een risico aanleiding geeft is het een attentieboom. Dit kan nader onderzocht worden en dan is het een nader onderzoek.

Een boom is een levend organismen en kan dus altijd reageren op verschillende factoren in de omgeving. Hierdoor kan de conditie, vitaliteit of de veiligheid in het geding komen. Denk hierbij aan grondophopingen, weersomstandigheden, ziektes, dieren, schimmels, bacterien, zwammen of beschadigingen aan de boom. Omdat een boom door zoveel factoren blootgesteld staat kan dit na een jaar weer heel anders zijn. Het is dus mogelijk dat de boom op moment van opname veilig is maar dat de boom na 1 of 2 jaar gebreken vertoont. Daarom moet een keuring ook periodiek uitgevoerd worden.

De beheersmaatregelen die mogelijk kunnen zijn om de gevaren/risico's weg te nemen in de boom zijn bv.

  • Rooien van bomen
  • Nader onderzoek bij bomen 
  • Wegnemen dood hout of gebroken takken
  • stabilisatie van de kroon of kroonverankering
  • Verwijderen van plakoksels

Wanneer KARSTEN Boom & Tuin de VTA boomveiligheid controle uitvoert word dit in een digitaal bestand opgeslagen en worden de gegevens van de boom en datum opgeslagen. Ook de beheersmaatregelen worden kenbaar gemaakt en kunt u aantonen dat u aan de zorgplicht heeft voldaan.

Wanneer er een actie nodig is om de boom/ bomen veilig te maken en zo te voldoen aan de zorgplicht kunnen wij een passende offerte aanbieden voor de werkzaamheden die voortvloeien uit de VTA controle!

Voor een VTA controle en bomen werkplan kunt u contact met ons opnemen!